Bahan-bahan untuk nasi :
1 kg - daging kambing (direbus biasa dengan 'pressure cooker')
4-5 batang - cili hijau (dipotong tidak terlalu nipis)
1-2 paket - rempah beriani Maggi
2 cawan - beras basmathi (selalu guna yang Moghul Faiza Basmathi, basuh dan rendam dalam 15 minit sebelum dimasak)
2 biji kentang - dipotong sederhana besar dan digoreng *(optional)
2 biji terung - dipotong sederhana besar dan digoreng *(optional)
Sedikit bunga kobis - dipotong dan digoreng *(optional)
Cara-cara memasak :
- Masukkan air sehingga melepasi lebih kurang 1 inci dari paras daging kambing yang telah direbus empuk dalam periuk tadi
- Masukkan 1-2 paket rempah beriani Maggi, dikacau & masukkan cili hijau yang dah dipotong tadi
- Masukkan garam secukup rasa dan rasa. Masa ni pun dah terbau dan terasa kelazatannya.... oh!
- Sediakan periuk nasi dan susun daging kambing paling bawah sekali beserta kentang, terung & bunga kobis (saya jarang letak sayuran ni semua sebab nanti nasi akan jadi sangat berminyak, tu yang tulis optional tu...)
- Masukkan beras dan 4 cawan air rebusan tadi & ready to cook!
- Setelah masak, telangkupkan periuk dalam pinggan atau dulang besar & ready to eat! (Maksud maqlubah itu sendiri ialah 'upside down' maka haruslah menelangkupkannya!)
Bahan untuk sambal :
- 5 biji - cili padi
- 2 biji - cili merah
- 2 biji - cili hijau
- 4 biji - tomato
- Sedikit cuka
- Garam & gula - secukup rasa
>> Di kisar kesemuanya hingga hancur & ready to eat!
Bahan untuk salad :
Mentimun }
Carrot } dipotong dadu
Tomato }
Bawang besar }
Cili hijau } dipotong kecil
Cili merah }
Sedikit minyak zaitun.
>> Campurkan kesemua bahan di atas dengan minyak zaitun & ready to eat!
Beberapa batang cili hijau - sebagai ulaman dan dimakan mentah
Lamb New Zealand ni beli di Taman Sepakat Indah Kajang dekat dengan
SS7 BBBangi , tempat ramai pak-pak arab di sana
SELAMAT MENCUBA!
Tip-tip memasak Nasi Arab Maqlubah :
- Sangat sedap dimakan dengan daging kambing berbanding ayam.
- Daging kambing New Zealand lebih sedap dari kambing Australia.
- Lebih ada ummphh! menggunakan beras basmathi
- Sukatan beras : air adalah (1:2)
- Pastikan ada sambalnya, itulah penyedap rasa penambah selera