Friday, March 28, 2014

Nasi Arab Maghlubah Kambing

 

Bahan-bahan untuk nasi :

1 kg - daging kambing (direbus biasa dengan 'pressure cooker')
4-5 batang - cili hijau (dipotong tidak terlalu nipis)
1-2 paket -  rempah beriani Maggi
2 cawan - beras basmathi (selalu guna yang Moghul Faiza Basmathi, basuh dan rendam dalam 15 minit sebelum dimasak)
2 biji kentang -  dipotong sederhana besar dan digoreng *(optional)
2 biji terung  - dipotong sederhana besar dan digoreng *(optional)
Sedikit bunga kobis - dipotong dan digoreng *(optional)


Cara-cara memasak :
  • Masukkan air sehingga melepasi lebih kurang 1 inci dari paras daging kambing yang telah direbus empuk dalam periuk tadi
  • Masukkan 1-2 paket rempah beriani Maggi, dikacau & masukkan cili hijau yang dah dipotong tadi
  •  Masukkan garam secukup rasa dan rasa. Masa ni pun dah terbau dan terasa kelazatannya.... oh!
  • Sediakan periuk nasi dan susun daging kambing paling bawah sekali beserta kentang, terung & bunga kobis (saya jarang letak sayuran ni semua sebab nanti nasi akan jadi sangat berminyak, tu yang tulis optional tu...) 
  • Masukkan beras dan  4 cawan air rebusan tadi & ready to cook!
  • Setelah masak, telangkupkan periuk dalam pinggan atau dulang besar & ready to eat! (Maksud maqlubah itu sendiri ialah 'upside down' maka haruslah menelangkupkannya!)
Bahan untuk sambal :
  • 5 biji -   cili padi
  • 2 biji -   cili merah 
  • 2 biji -   cili hijau
  • 4 biji -   tomato 
  • Sedikit cuka 
  • Garam & gula - secukup rasa

>> Di kisar kesemuanya hingga hancur & ready to eat! 

Bahan untuk salad :

Mentimun   }
Carrot        }    dipotong dadu
Tomato      }

Bawang besar   }
Cili hijau          }   dipotong kecil
Cili merah        }

Sedikit minyak zaitun. 
>> Campurkan kesemua bahan di atas dengan minyak zaitun & ready to eat!


Beberapa batang cili hijau - sebagai ulaman dan dimakan mentah

Lamb New Zealand ni beli di Taman Sepakat Indah Kajang dekat dengan 
SS7 BBBangi , tempat ramai pak-pak arab di sana 


SELAMAT MENCUBA!


Tip-tip memasak Nasi Arab Maqlubah :

- Sangat sedap dimakan dengan daging kambing berbanding ayam. 
- Daging kambing New Zealand lebih sedap dari kambing Australia.
- Lebih ada ummphh! menggunakan beras basmathi
- Sukatan beras : air adalah (1:2)
- Pastikan ada sambalnya, itulah penyedap rasa penambah selera